Menú
Cistella

Presentació del documental dels 50 anys del club

Presentació del documental amb Jordi Pons

Dijous 1 de Juny

Teatre de les Fontetes

El Club Pirinenc Andorrà és el club de muntanyisme en actiu més antic del Principat i el que compta amb major nombre de socis (més de 1.000). Va ser fundat el 1970 per un grup d'apassionats de l'excursionisme i va tenir un paper protagonista en el marcatge dels senders de llarg recorregut (els GR) al país.

Actualment, organitza les curses de muntanya, té una escoles d'escalada, una d'esquí de muntanya i organitza sortides i cursos de senderisme, alpinisme hivernal, barranquisme i espeleologia, entre d'altres...

El 2020, any de cinquantè aniversari del club, vam encarregar la realització d'un documental amb intenció d'explicar la història de l'entitat.

N'és l'autor Samuel Decout, un fotògraf i realitzador freelance resident a Andorra que compta amb un doctorat en biologia de la conservació.


Jordi Pons Sanjinés, alpinista català Membre d'Honor de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i de la Unió Internacional d'Associacions d'alpinisme (UIAA)

És considerat un dels pares de l'actual generació d'alpinistes i escaladors de Catalunya. Compta amb les Primeres Ascensions estatals a les cares Nord del Cerví (1962) de l'Eiger(1964) i la Punta Walker de les Grandes Jorasses(1967).

L'any 1961 assoleix el nevado Huascarán de 6.768 m als Andes del Perú la difícil aresta N.E i uns anys més tard en aquesta mateixa serralada assoleix el nevado Siula Grande i el nevado Yerupajá Sud ambdós de més de 6000 m.

El 1969 escala l'Istor o nal a la serralada de l'Hindu Kush assolint per primera vegada un cim de més de 7000 metres d'altitud i cinc anys més tard, és a dir el 1974 formant part de l'expedició catalana a l'Himàlaia aconsegueix el cim verge de l'Annapurna Est. És el Primer "8000" a l'Estat espanyol.

L'any 1979 escala en aquesta mateixa serralada el Dhaulagiri de 8.167 m ( 1ª ascensió estatal) el 1981 l'Ama Dablam ( 3ª asc absoluta ) el 1984 el Cho Oyu 8.201m 1ª asc, estatal ) i el 1998 el Gasherbrum II 8.035m a la serralada del Karakorum.

En el decurs dels anys ha filmat una vintena de pel·lícules amb la càmera de 16 mm algunes de les quals han estat premiades al Festival Int. de Cinema de muntanya de Trento, de Torelló o de Diablerets a Suïssa amb els films de La muntanya sagrada dels xerpes o el McKinley" la muntanya polar". És autor del llibre Alpinisme sense ficció que relata les principals ascensions aconseguides en el decurs dels anys.